Ma intreb de unde vine expresia “am sfeclit-o”. O mai sfeclim si noi ca toata lumea, sfeclim si ciorba. Ne place ca are un gust cu totul special, se face repede si e o piesa de rezistenta pe timp de iarna (plina de vitamine, antioxidanta).
E simplu de gatit, pornind de la o baza de legume tocate marunt, ca la orice ciorba de zarzavat:
- 1-2 morcovi, 1 telina mica, 1 pastarnac, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa
- 4 bucati de sfecla, medii, date pe razatoarea mare
- 1 mana de orez
- 1 ou si 1 lamaie pentru dres, la sfarsit
- verdeata
- smantana proaspata, pentru servit
Puneti la fiert toate legumele tocate in acelasi timp, dupa 5 minute adaugati orezul. Se mai lasa 20 de minute sa fiarba (se poate aduna spuma daca e nevoie). Se drege cu ou si lamaie, se adauga verdeata.
Se decoreaza in farfurie cu rotocoalele cremoase de smantana.
Ciorba de sfecla se poate face si cu bors, pe modelul radautean. Oricum, e o alternativa buna la salata simpla de sfecla cu hrean sau mai sofisticata salata de sfecla cu salata verde, branza de capra si seminte.
Si nu va speriati daca va striga piticul amuzat ca a facut un pipi rosu . E doar semn ca a mancat toata portia.
Lasa un comentariu