Merge perfect la masa de pranz in zile toride de vara, turnat peste o portie de paste integrale. E o ocazie buna de a introduce in meniu usturoiul in varianta fresh (aduce a bruschette), usturoi pe care altfel copiii il cam evita. Ca sa aiba farmec, e nevoie de rosii cat mai bune, dulci si zemoase.
8 rosii de gradina proaspete
cativacatei de usturoi, dupa gust
un varf de cutit de fulgi de ardei iute rosu (sau dupa gu
st)
1 lingurita de oregano uscat
1 mana de busuioc proaspat (sau 2 lingurite uscat, in cel mai rau caz)
1 mana de masline Kalamata sau naturale
1/2 ceasca de ulei de masline extravirgin
1 mana de ruccolla
parmezan / alta branza buna pentru topping
paste integrale pentru 5 persoane
- Rosiile se zdrobesc cu mana intr-un bol mare de salata sau se pot taia bucatele.
- Cateii de usturoi se zdrobesc si se adauga peste rosii. Pentru cei care nu se impaca bine cu usturoiul, se poate pastra separat si adauga in cantitate mai mare direct in farfurie.
- Se adauga celelalte ingrediente ale sosului (ardei iute, oregano, masline, busuiocul rupt in bucati si uleiul) apoi se piseaza toate cu un instrument de pasat cartofii.
- Ideal, se pastreaza sosul la rece macar o ora, ca sa se intrepatrunda aromele.
- La ora mesei se fierb pastele, apoi pe un pat de ruccola, se aseaza o mana de paste, se toarna sosul si se rade parmezan (sau o alta branza, dupa pofta)
Daca ma gandesc bine, sosul asta merge si direct pe felii de paine neagra prajita sau posmagi (o sa scriu despre asta intr-o alta reteta, Dakos Kritikos), sau peste quinoa, orez integral ori hrisca.
Lasa un comentariu